top of page

Vrijwilligerscoach Cultureel Ondernemerschap (m/v/x)
bij het Willemsfonds 

 • Halftijds (eventueel combineerbaar met de andere halftijdse vacature van 'vrijwilligerscoach' bij het Willemsfonds. 

 • Onbepaalde duur.

Ben jij onze toekomstige vrijwilligerscoach met specialisatie in cultureel ondernemerschap?

Ben jij vertrouwd met de zakelijke kant van kunstenaars, artiesten en (culturele) organisaties? Hou je van netwerken en sociale contacten? Kan jij mensen of organisaties overtuigen tot win/win samenwerkingen? Hou je van pionieren en werken met vrijwilligers?   Dan ben jij misschien de vrijwilligerscoach ‘cultureel ondernemerschap’ die wij zoeken.

​Laten we beginnen bij het begin

Het Willemsfonds is dé sociaal-culturele vrijwilligersorganisatie die wereldburgers in Vlaanderen en Brussel samenbrengt en hen ontwikkelt tot vrije en ondernemende mensen, met respect voor ieders verhaal en mening. Samen met onze meer dan 500 vrijwilligers maakt het Willemsfonds sterke verhalen. Hierbij steken we onze liefde voor de Nederlandse taal en literatuur niet onder stoelen of banken. Het Betere Boek en De Bronzen Uil zijn onze jaarlijkse hoogtepunten. Bovenal zijn we een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers en leden genieten van cultuur, bijleren, en interessante ontmoetingen hebben.

Om dit allemaal mee in goede banen te leiden hebben we een vrijwilligerscoach ‘cultureel ondernemerschap’.

Wat is je opdracht?

Voor het Willemsfonds betekent cultureel ondernemerschap: ‘op een zelfredzame en duurzame manier culturele praktijken ontwikkelen’. Het is een attitude die latent aanwezig is binnen het Willemsfonds en die jij mee op de voorgrond zal plaatsen binnen onze organisatie, bij onze vrijwilligers, personeelsleden en (boven)lokale werkingen.

Je begeleidt de reeds bestaande werkgroep ‘cultureel ondernemerschap’ en zorgt voor de opvolging en uitvoering van hun opdracht. Deze is tweeledig:

 • Het ontwikkelen van een duurzaam co-creatielab dat nieuwe initiatieven initieert en ruimte creëert om kennis en ervaringen te delen en te komen tot nieuwe culturele producten of diensten die extra inkomsten vergaren.

 • Het verkennen van nieuwe inkomstenbronnen voor het Willemsfonds.

Je werkt hiervoor op 5 gebieden: 1) de specifieke projecten van het Willemsfonds (Het Betere Boek, De Bronzen Uil, Camping Willems); 2) cultuur & media; 3) bedrijven en industrie: je gaat op zoek naar Kmo’s , bedrijven, industrieën, zelfstandigen e.d. die ons gunstig gezind zijn en een duurzame samenwerking willen bestendigen met het WF. Dit kan plaatselijk, regionaal en landelijk zijn. 4) privépersonen en 5) samenwerkingspartners.

​Wat kan je (van ons) verwachten?

Als je bij ons begint, kom je terecht in een warme vereniging met kritische geesten. Je kan rekenen op een team van collega’s, dat niet alleen de vrijwilligers inspireert en coacht, maar samen met jou ook het beleidsplan realiseert. Jouw standplaats is het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt in Gent. Denk eraan: wij zijn een sociaal-culturele vrijwilligersvereniging die actief is in de vrije tijd. Je plant zelf je werktijd. Meestal is dit volgens een uurrooster, maar als de job dit vereist, maak je je met plezier ’s avonds of in het weekend beschikbaar voor het Willemsfonds. Als organisatie zijn we actief in heel Vlaanderen en Brussel. Ons hoofdkantoor ligt in Gent, maar houd er rekening mee dat je regelmatig ook in bijvoorbeeld Tongeren, Brugge, Mechelen, Brussel of Tremelo werkt. Wil je een dag liever bij je thuis werken? Dat kan!

​Waarom is dit (n)iets voor jou?
 • Je hebt (of ontwikkelt) een netwerk in de culturele sector.

 • Je bent vertrouwd met het vinden van financiering voor een social-profit organisatie en hebt kennis van de zakelijke kant van de cultuursector.

 • Je representeert het Willemsfonds en weet mensen en/of organisaties te overtuigen tot win/win samenwerkingen.

 • Je hebt ervaring in een vrijwilligersorganisatie als professional of vrijwilliger.

 • Je kan zowel goed in team als zelfstandig werken.

 • Je kan out of the box denken en zoekt creatieve oplossingen.

 • Je bent communicatief helder en administratief zet je graag de puntjes op de i.

 • Je bent bereid om af en toe in het weekend of ’s avonds te werken. Overuren worden 100% gecompenseerd en alle verplaatsingen zijn vergoed!

 • Je hebt minimaal een bachelordiploma of gelijkwaardig door ervaring.

 • Je hebt een rijbewijs B, zodat je je soms kan verplaatsen met de Willemsfondsauto.

Wij bieden jou:
 • Een afwisselende functie met veel ruimte voor vrijheid en initiatief.

 • Een contract van onbepaalde duur, in een halftijdse betrekking binnen barema B1c van PC 329.01.

 •  Relevante anciënniteit kan worden meegenomen.

 • Standplaats is het Lakenmetershuis in Gent, Vrijdagmarkt 24-25, 9000 Gent.

 • Telewerk is ingeburgerd. We kijken naar resultaten, niet naar prikklokken.

 • Een fietsvergoeding of gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.

 • Maaltijdcheques.

 • Indiensttreding zo snel mogelijk.

Ben je enthousiast en wil je solliciteren?

Het Willemsfonds werkt voor deze wervings- en selectieprocedure samen met Humano. Om te solliciteren hoeven wij van jou geen motivatiebrief of cv. Wij vinden het belangrijker dat je een goed beeld hebt van onze organisatie en waar wij voor staan. Zie jij het zitten om ‘vrijwilligerscoach cultureel ondernemerschap’ te worden bij het Willemsfonds? Vraag dan het infopakket aan bij Sven van Humano via sven@humano.be.

Dit infopakket bevat:

 • Alle noodzakelijke informatie (arbeidsreglement, beleidsplan, impressies uit onze vereniging, …)

 • Een volledige functiebeschrijving met bijhorend competentieprofiel

 • Een sollicitatieformulier met bijhorende opdracht.

Het sollicitatieformulier en de opdracht dienen als basis voor een anonieme selectie. De personalia worden bijgehouden door Humano en de selectiecommissie van het Willemsfonds selecteert op basis van het sollicitatieformulier en de opdracht, zonder kennis van naam, herkomst, leeftijd of nationaliteit.​

Stuur de ingevulde documenten terug naar sven@humano.be en Sven neemt contact met jou op. Sollicitaties met eigen cv en motivatiebrief komen niet in aanmerking.

​Nog vragen?

Stel al je vragen over deze functie aan Sven van Humano: sven@humano.be.

activiteit 2.jpg
bottom of page