top of page

Vrijwilligerscoach Taal en Literatuur (m/v/x)
bij het Willemsfonds 

 • Halftijds (combineerbaar met een andere aangeboden halftijdse vacature. Zie: www.humano.be voor het vacatureaanbod)

 • Onbepaalde duur

Ben jij de nieuwe ‘vrijwilligerscoach taal en literatuur’ van het Willemsfonds?

Stond jij vroeger als eerste in de rij om samen met anderen activiteiten te organiseren? Kan je jou totaal verliezen in een goed boek of gedicht? Hou je van de Nederlandse taal en ben je vertrouwd met het literaire landschap in Vlaanderen en/of Nederland? Word je gelukkig wanneer je mensen kan verbinden via literaire activiteiten? Dan ben jij misschien onze nieuwe vrijwilligerscoach met specialisatie in taal en literatuur . Herken je je hierin? Lees dan nu verder.

 

​Laten we beginnen bij het begin

Het Willemsfonds is dé sociaal-culturele vrijwilligersorganisatie die wereldburgers in Vlaanderen en Brussel samenbrengt en hen ontwikkelt tot vrije en ondernemende mensen, met respect voor ieders verhaal en mening. Samen met onze meer dan 500 vrijwilligers maakt het Willemsfonds sterke verhalen. Hierbij steken we onze liefde voor de Nederlandse taal en literatuur niet onder stoelen of banken. Het Betere Boek en De Bronzen Uil zijn onze jaarlijkse hoogtepunten. Bovenal zijn we een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers en leden genieten van cultuur, bijleren, en interessante ontmoetingen hebben.

Om dit allemaal mee in goede banen te leiden hebben we een vrijwilligerscoach nodig die het eerste aanspreekpunt is voor onze Willemsfonds vrijwilligers. Hij/zij/x ondersteunt onze Willemsfondsers, inspireert hen en waardeert hen.

 

​Wat is je opdracht?

Je staat in het veld tussen leden en vrijwilligers en weet wat er leeft in de vereniging. Je werkt nauw samen in een team van 6 coaches. Jij wordt het aanspreekpunt voor de vrijwilligers of afdelingen die een taalgebonden of literaire activiteit willen organiseren. Vanuit jouw expertise kan je hen gericht ondersteunen, begeleiden en inspireren. Je zoekt naar samenwerkingen met personen en organisaties die net als ons de Nederlandse taal en literatuur in de schijnwerpers plaatsen. Je ontwikkelt vernieuwende activiteiten en sociaal-culturele praktijken binnen jouw kennisdomein.

​Wat kan je (van ons) verwachten?

Als je bij ons begint, kom je terecht in een warme vereniging met kritische geesten. Je kan rekenen op een team van collega’s, dat niet alleen de vrijwilligers inspireert en coacht, maar samen met jou ook het beleidsplan realiseert. Jouw standplaats is het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt in Gent. Denk eraan: wij zijn een sociaal-culturele vrijwilligersvereniging die actief is in de vrije tijd. Je plant zelf je werktijd. Meestal is dit volgens een uurrooster, maar als de job dit vereist, maak je je met plezier ’s avonds of in het weekend beschikbaar voor het Willemsfonds. Als organisatie zijn we actief in heel Vlaanderen en Brussel. Ons hoofdkantoor ligt in Gent, maar houd er rekening mee dat je regelmatig ook in bijvoorbeeld Tongeren, Brugge, Mechelen, Brussel of Tremelo werkt. Wil je een dag liever bij je thuis werken? Dat kan!

Waarom is dit (n)iets voor jou?
 • Je kan meespreken over klassieke en actuele literaire tendensen.

 • Je bemint de Nederlandse taal en volgt ontwikkelingen op in dit werkdomein.

 • Dankzij jouw brede interesse in literatuur, poëzie en de Nederlandse taal geef je nieuwe impulsen aan ons activiteitenaanbod.

 • Je onderhoudt in naam van het Willemsfonds onze externe contacten binnen jouw werkdomein.

 • Je hebt ervaring in een vrijwilligersorganisatie als professional of vrijwilliger. Je weet hoe verenigingen werken en weet wat de noden en problemen zijn van vrijwilligers. Bij voorkeur was je in het verleden al vrijwilligerscoach of -coördinator, educatief medewerker of had je een verantwoordelijke rol in bijvoorbeeld een leesclub.

 • Je bent empathisch, stelt onze vrijwilligers gerust, en waardeert hen. Maar je kan ook tegen een stootje. Een kritische opmerking van een vrijwilliger haalt je niet uit balans. En je weet ook duidelijke grenzen te trekken: je durft nee te zeggen.

 • Je kan zowel goed in team als zelfstandig werken.

 • Je kan out of the box denken en zoekt creatieve oplossingen voor problemen.

 • Je bent communicatief helder en administratief zet je graag de puntjes op de i.

 • Je bent bereid om af en toe in het weekend of ’s avonds te werken. Overuren worden 100% gecompenseerd en alle verplaatsingen zijn vergoed!

 • Je hebt minimaal een bachelordiploma of gelijkwaardig door ervaring.

 • Je hebt een rijbewijs B, zodat je je soms kan verplaatsen met de Willemsfondsauto.

Wij bieden jou:
 • Een afwisselende functie met veel ruimte voor vrijheid en initiatief.

 • Een contract van onbepaalde duur, in een halftijdse betrekking binnen barema B1c van PC 329.01. Relevante anciënniteit kan worden meegenomen.

 • Standplaats is het Lakenmetershuis in Gent, Vrijdagmarkt 24-25, 9000 Gent.

 • Telewerk is ingeburgerd. We kijken naar resultaten, niet naar prikklokken.

 • Een fietsvergoeding of gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer.

 • Maaltijdcheques.

 • Indiensttreding zo snel mogelijk.

Ben je enthousiast en wil je solliciteren?

Het Willemsfonds werkt voor deze wervings- en selectieprocedure samen met Humano. Om te solliciteren hoeven wij van jou geen motivatiebrief of cv. Wij vinden het belangrijker dat je een goed beeld hebt van onze organisatie en waar wij voor staan. Zie jij het zitten om ‘vrijwilligerscoach taal en literatuur’ te worden bij het Willemsfonds? Vraag dan het infopakket aan bij Sven van Humano via sven@humano.be.

Dit infopakket bevat:

 • Alle noodzakelijke informatie (arbeidsreglement, beleidsplan, impressies uit onze vereniging, …)

 • Een volledige functiebeschrijving met bijhorend competentieprofiel

 • Een sollicitatieformulier met bijhorende opdracht

Het sollicitatieformulier en de opdracht dienen als basis voor een anonieme selectie. De personalia worden bijgehouden door Humano en de selectiecommissie van het Willemsfonds selecteert op basis van het sollicitatieformulier en de opdracht, zonder kennis van naam, herkomst, leeftijd of nationaliteit.​

Stuur de ingevulde documenten terug naar sven@humano.be vóór zondag 31 oktober 2021. Sollicitaties met eigen cv en motivatiebrief komen niet in aanmerking.

De kandidaten die voldoen aan de voorwaarden en die worden weerhouden op basis van het selectieformulier en de opdracht, zullen op woensdag 3 november  2021 per mail een uitnodiging krijgen voor het verdere selectieproces, dat bestaat uit drie modules.

Module 1: digitaal assessment

Het assessment bestaat uit 2 vragenlijsten die jou digitaal worden toegestuurd op donderdag 4 november 2021 en die je ten laatste op zondag 7 november 2021 terugmailt.

Module 2: selectiegesprek

Uitwerken van een 2e opdracht

Deze module gaat door op woensdag 10 november 2021 in het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent.

Module 3: finaal selectiegesprek

Deze module gaat door op woensdag 17 november 2021 in het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent.

Als je deelneemt aan de selectieprocedure verwachten we dat je hogergenoemde data vrijhoudt.

​Nog vragen?

Stel al je vragen over deze functie aan Sven van Humano: sven@humano.be.

activiteit 2.jpg
bottom of page